Usamos cookies para ofrecer nuestros servicios, optimizar la experiencia de uso de nuestra web y analizar los hábitos de navegación de nuestros usuarios con fines de mejora y personalización de nuestros contenidos y publicidad. Puede desactivar las cookies. Al seguir navegando sin hacerlo, autoriza el uso de las mismas. Más información sobre las cookies aquí

Santa Catalina, 2017

The project consists in a refonovation of an old building built in 1953 and renovated as a commercial space on the ground floor with several layers of materials from different phases of reform in the neighborhood of Santa Catalina.

The Reformation consists in the union of a commercial space on the ground floor and an existing dwelling on the first floor.

Pre-existence
The building has the typical characteristics of the neighborhood with facades aligned to road, three gangways per block and backyard traditionally called “corral”
On the ground floor we find a comercial place that has gone from being a butcher shop to bar in recent years.
The first floor is a house with acces by an existing community staircase.

Solution

The two floors are connected with a new staircase in the central space that gives access to all rooms minimizing the corridors and occupies the darkest part of the house.

The solution tries to visually connect the entrance through the garage with the patio, creating a cross ventilation.
It is about eliminating layers of materials that have been adhering in the successive reforms to find the original status.

The entrance is generated through the garage that aims to remember the entrances of the old palaces in the center of Palma, with doors that allowed ventilation to the street, thus generating a possible cross ventilation and lighting of the intermediate spaces.

PLANTES SECCIO ALÇATS PATI

FAÇANA

PATI1

 

ENTRADA1

CUINA1

CUINA2

SALA1

ST3

H2

HAB2

Location
Santa Catalina, Palma

Surface
220 m2

Status
in Progress

Architects
Munarq arquitectes
(Pau Munar-Rafel Munar)

Foto

@munarq