Usamos cookies para ofrecer nuestros servicios, optimizar la experiencia de uso de nuestra web y analizar los hábitos de navegación de nuestros usuarios con fines de mejora y personalización de nuestros contenidos y publicidad. Puede desactivar las cookies. Al seguir navegando sin hacerlo, autoriza el uso de las mismas. Más información sobre las cookies aquí

Son Juliana, 2016

 

emp

The place:
The winery is located between Santa Eugènia i Biniali, from a flat topography and clay terrain, the landscape is defined by the Tramuntana mountains and the road to the farm. Thus the winery faces parallel to them to create the facade.

_AG_8202

_AG_8206

_AG_8074

 

Z:PROJECTES2014�147-BODEGA SON JULIANABASIC I EXECUTIUESPAI

 

_AG_7811

morphology :

A winery must meet three primary aspects namely: production, location and climate. These concepts are understood in the wine world as “terroir” and we define the morphology of the building.

Weather:

We are located in a depressed plain, where the wind and cold are characteristic. The east-west with a large roof closed south of the building expresses the need to close to the sun and allow ventilation and shade on the north side. The cover works as a shadow with 15 cm insulation and solar orientation minimizes the impact on other fronts.

Production:

 The linear shape of the building responds to the production of wine, the grapes enter the eastern entrance, where there is the front porch, there is stripped and pressed, moving to room deposit, which creates fermentation more to the left and below the barrel room is situated on some wines should continue to mature, according to west found room bottled and labeled, connected to a room cooled to conserve before sale, the west entrance there is the sales room where the wine is tasted.

Thermal strategy:

The winery works with 100% renewable energy (solar, aerogeneració) and passive ventilation and geothermal systems. In the cellar are needed 18º.La thermoclay average temperatures and stone define the limit inside-outside of the building without the need to isolate because they are protected facades and ex post direct rays thanks to the sloping roof facing south, isolated with 15cm of cork.

Contact with the ground:

The winery is located in the basement, because it requires a special temperature and humidity conditions. The retaining walls are stone gabions to take advantage of the thermal mass and soil moisture that remained during the summer. The contribution of ventilation and temperature is carried through pipes connected to geothermal heat pumps

 

_AG_8034

_AG_785F72

_AG_8263+64

_AG_7874+75

_AG_8107

_AG_8125+26

_AG_8133

_AG_8291

_AG_8297

_AG_8276

_AG_7849+50

 
Location
Pol.2 Parc.964 St.Eugènia

Surface
1.300 m2

Date
Projece 2014 – Finalització obra 2016

Architects
Munarq arquitectes
(Pau Munar-Rafel Munar)

Pem: 541.526€

Foto
@Adrià Goula